Tüplü Pikan Sahil Cevizi Fidanı

26,00 TL
Kategori
Stok Kodu
7a671b04
Fiyat
22,03 TL + KDV

Değerli Üreticiler ve Pikan severler,

Yetiştiricilikte tecrübe çok önemlidir. Yanlış uygulamaların  para ve daha da önemlisi zaman kaybına neden olabileceği hiç unutulmamalıdır.

Özellikle Pikan Cevizi Bahçesi kurmak isteyenlerin ve mevcut üreticilerin çok dikkatle okumasını tavsiye ederek yazıma başlamak istiyorum.

Bu yıl Pikan Cevizi hasadı Ekim ayının 2. haftası başladı.

Öncelikle Pawnee’ler olgunlaştı ve hasadı yapıldı. Bölgeye göre  hasat zamanları +/-  2 hafta değişebiliyor. Bazı yerlerde Pawnee Ekim başında da hasada hazır hale gelebiliyor.  Hasat zamanını belirleyici olan gösterge ,yeşil dış kabuğun çatlamaya başlamasıdır.

 

Pikan Cevizi-Choctaw

Pikan Cevizi-Choctaw

 

Ülkemizde Pikan hasadı,  elle veya yere dökülen cevizleri toplayarak yapılıyor. Çok büyük ağaçları olan üreticiler ise uzun sopalarla yeşil kabukları çatlamış meyvelere vurmak sureti ile hasat yapıyorlar. Henüz mekanik sarsıcı kullanan üretici yok. Uzun merdivenler kullanılarak ağacın üst kısımlarına ulaşmak da çok zor ve tehlikeli. 5m bir merdivene çıktıktan sonra 3-4 m bir sırıkla 10 m’ye kadar ulaşılabiliyor. Bir Pikan ağacının 15-20 m  civarı boylanabilen bir ağaç olduğu düşünüldüğünde hasat işleminin Pikan Yetiştiriciliği için en zor işlemlerden birisi olduğu görülecektir.

 

Pikan Cevizi Hasat

Pikan Cevizi Hasadı

 

Bu nedenle mekanik hasat konusu büyük Pikan bahçelerinde, ağaçlar 10-15 yaşına geldiğinde çözülmüş olmalıdır . Bu konuda  uygulama ve çalışmalarımız devam ediyor.

Zeytin ve Ceviz hasat makinaları da,  birçok bahçede ağaçlar şimdilik küçük olduğu için yeterli olabiliyor.

Zeminin düzgün ve temiz olması hasat kolaylığı açısından çok önemli. Hasat başlamadan mutlaka zemin düzenlenmelidir.

Gelelim Pikanların hasat sonrası işlemlerine;

Pikanları toplandıktan sonraki en önemli konular ise kurutma ve saklamadır.

Kabuklu ve kabuksuz olarak pikan cevizlerinin dayanıklılıkları farklıdır.  Dolayısı ile saklama yöntem ve zamanları da farklı olmaktadır. Kabuklu pikan, %70 civarı nemde ve 15-20 derece sıcaklıkta  uzun süre  bozulmadan kalabilir.

Şu an için sadece Kabuklu Pikan Cevizi üzerinde duruyoruz bu nedenle  henüz endişelenmeye gerek yok.

İçi boş cevizlerin elenmesi ve ürünün temizlenmesi gibi konulara dikkat edilmediğini gördüm.  Pikan Cevizi gibi değerli bir üründe, tüketici memnuniyeti açısından bu konu gözardı edilmemelidir.

Pikan Cevizi kırma makinamızı ise henüz kullanmaya başlamadık. Doğrusu performansını çok merak ediyorum.  Yeterli Pikan üretimine ulaştığımızda çok işe yarayacak şüphesiz.

Gözlemlerim :

Bu yıl onlarca Pikan Cevizi bahçesi gezdim ve şunu gördüm. Bahçe düzenleri çok kötü. 8 m aralıklarla kurulan bahçeler, aşırı kalabalıklaşma ve yeterli güneş alamama gibi nedenlerle çok verimsiz. Bahçe zemini %60 gölgelendiğinde seyreltme mutlaka gereklidir.

 

Pikan Cevizi Bahçe

Pikan Cevizi Bahçe

 

Diğer bir sorun da budama. Budama konusundaki bilgi eksikliğinden dolayı hiç budanmamış veya yanlış budanmış birçok bahçe var. Dolayısı ile sonuç yine verimsizlik.  Pikan Cevizi ,  maksimum verim için merkezi lider sistemi ile terbiye edilmelidir .  Çok alçaktan taçlandırılan  ağaçlar nedeni ile hava sirkülasyonunun az olması, hastalık etmenlerinin çoğalmasına neden olmaktadır. Ayrıca traktör vs ile toprak işlemenin mümkün olamaması , manevralar sırasında ağaca ciddi zararlar verilmesi de ciddi bir sorun.  Bu nedenle her zaman 2m ve üzerinden ilk yan dalların oluşturulması gerekmektedir. Genel olarak bu seviye traktör yüksekliğinin üzerinde olmalıdır diyerek bu konuyu şimdilik noktalıyorum.

 

Pikan Cevizi Bahçesi

Pikan Cevizi Bahçesi- Gölge fazla

 

Mantar konusu ciddiye alınmadığı ve yeterli mücadele yapılmadığı için özellikle nemli bölgelerde verimlerde düşme söz konusu. Bir önceki maddede belirttiğim gibi ağaçlara yanlış  şekil verme ve  alçak taçlandırma dolayısı ile de mantari hastalıkların direkt olarak ilgisi vardır.

 

Pikan Cevizi- Hastalıklar

Pikan Cevizi- Hastalıklar

 

Gübreleme konusunda da bilinçli bir uygulama yok. Bazı üreticiler hiç gübreleme yapmıyorlar. Yapan kişilerin ise sadece ilkbahardan önce topraktan azot uygulaması yaptıklarını gördüm. Yaprak analizi ve toprak analizi yapılmadığı için hangi makro ve mikro besinlerin eksik  olduğunu anlamak zor.   Çok tecrübeli  iseniz genel olarak yaprak , dal ve meyvelere bakarak eksik  maddeleri tahmin edebilirsiniz. Ama bilimsel ve bilinçli üretim yapmayı öneren birisi  olarak her yıl yaprak analizi  yapılmasını önemli buluyorum.

Bazı bahçelerde çinko eksikliğinden dolayı içi dolduramama problemi var.  Bahçelerde  hiç çinko uygulaması yapılmamıştı.

Özellikle kargaların neden olduğu zararların çok ciddi boyutta olduğunu görüyoruz. Kuş kovucu sistemler ile bunu azaltmak mümkün. Maalesef bu cihazlar çok sık çalındığı için üreticiler bir süre sonra pes etmek durumunda kalıyorlar ve kargalar ürünlerin doğal olarak ortağı oluyor.  Bu konu çok önemli olduğu ve inanılmaz ürün kaybına sebep olduğu için gündeme getirmek istedim. Birçok cihazı deniyoruz. Gelişmeleri daha sonraki yıllarda sizlerle paylaşacağım.

Sonuç:

Yapılan hataları yerinde gözlemleme ve üreticilerle tartışma  fırsatımız oldu. Tabiiki bilgi alışverişi her zaman olduğu gibi çok faydalı oldu. Yeni şeyler öğrendik ve  bizim de aktardığımız çok konu oldu.  Taze bir Mahan meyvesinin kestane gibi mangal, soba veya şöminede pişirildiğinde harika olduğunu da yeni keşfettiğimizi itiraf ediyorum.

Bütün yardım talep eden bahçe sahiplerine zaman elverdiği ölçüde budama ve gübreleme konusunda önerilerde bulunacağımıza söz verdik.

 

Bu ürüne ilk yorumu siz yapın!
Bu ürünün fiyat bilgisi, resim, ürün açıklamalarında ve diğer konularda yetersiz gördüğünüz noktaları öneri formunu kullanarak tarafımıza iletebilirsiniz.
Görüş ve önerileriniz için teşekkür ederiz.
Tüplü Pikan Sahil Cevizi Fidanı 7a671b04 Tüplü Pikan Sahil Cevizi Fidanı

Tavsiye Et

*
*
*
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.